Medicijn tegen dehumanisering

'Awe'

Medicijn tegen dehumanisering

Ooit van Professor Dacher Keltner gehoord? Ik ook niet. Maar bij het opnieuw beluisteren van een presentatie op TravDay trok hij mijn aandacht. De bewuste presentatie werd gegeven door trendwatcher Herman Konings. Hij had het onder andere over het Synthoceen, het tijdperk waarin synthetische intelligentie en menselijke intelligentie met elkaar vervlochten raken. Deze versmelting biedt de mogelijkheid om de kracht van kunstmatige intelligentie te combineren met de emotionele intelligentie, creativiteit en empathie die uniek zijn voor mensen.

Lang verhaal kort. Herman belandde op een bepaald ogenblik bij Professor Dacher Keltner, een sociale psycholoog aan de University of California, Berkeley, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar “awe,” een emotie die vaak wordt omschreven als ontzag of verwondering. Lees daarom “awe” op zijn Engels, zoals in het woord “awe-some”.

De professor stelt dat deze emotie essentieel is voor het menselijk welzijn, omdat het ons helpt om ons minder op onszelf te richten en ons meer verbonden te voelen met iets groters dan wijzelf. In zijn onderzoek heeft hij negen belangrijke "wonderen" geïdentificeerd die de ervaring van "awe" kunnen oproepen: morele schoonheid, natuur, collectieve opwinding, humor, beeldende kunst, muziek, spiritualiteit, grote ideeën en epifanieën (openbaringen).

Waar de professor allicht niet bij heeft stilgestaan – maar Herman Konings wel – is dat wij met de reissector alle 9 wonderen kunnen oproepen. De reissector biedt iets wat technologie nooit kan vervangen: de diep menselijke ervaring van ontzag.

Reizen verbindt ons met de natuur door ervaringen zoals overnachten in de Serengeti of een cruise naar Antarctica en inspireert ons met gemeenschappen die ons geloof in het goede versterken. Het biedt opwinding tijdens festivals en sportevenementen en humor door cultuurverschillen en taalbarrières. Reizen opent deuren naar kunst, zoals het Louvre of de Sixtijnse Kapel, en raakt ons door muziek, van fado tot jazz. Spirituele ervaringen zoals meditatie in Bhutan of pelgrimstochten bieden bezinning, terwijl bezoeken aan plaatsen van innovatie zoals CERN ons nieuwe perspectieven geven. Reizen leidt vaak tot levens veranderende inzichten en brengt ons dichter bij onszelf en de wereld.

Ik vond dit een krachtige gedachte die ik graag wil delen. Het herinnert ons eraan hoe reizen veel meer is dan een optelsom van diensten; het opent de deur naar diepere emoties en verbindingen. In een wereld waar AI steeds dominanter wordt, blijft reizen straks een van de unieke menselijke ervaringen, een onmisbare poort naar wat ons werkelijk mens maakt.

19/11/2024 - door Pieter Weymans